tiistai 2. kesäkuuta 2015

6.6.1944

Liittoutuneiden Normandian maihinnousua jouduttiin lykkäämään Englannin kanaaliin ennustetun myrskyn takia 24h. Samoin Englannin kanaalissa nyt myllertävä myrsky lykkäsi Dysselin lähtöä vuorokaudella ja nyt ennustelemme, että pääsemme irrottamaan köydet huomenna, tiistaina, illansuussa. Nyt ulkona viuhuva tuuli (ja laiturin yli lentävät aallot) tyyntyy hieman aiemmin, mutta vuoroveden aiheuttama 4 solmun vastavirta ei houkuttele lähtemään ennen virran kääntymistä.

Mistä Normandian maihinnousu ja toinen maailmasota päätyi blogiin? No, kun koneet hajoaa ja vettä sataa, niin mitä muutakaan sitä voisi tehdä... kun vuokrata auton ja lähteä katsomaan, mitä pohjoisella Ranskalla on annettavaa. No, tietenkin sitä ennen oli jo ehditty Kummelin tapaan nauttia useampi ilta täällä rannan ravintoloiden tarjonnasta.

Kaikki juontaa juurensa Volvo Pentaan. Moottorimme ei tullutkaan merellä tehdystä korjauksesta aivan kuntoon, vaan jouduimme tilaamaan siihen varaosan (tekniikkafriikeille tiedoksi: joku dieselin ylimenoputken suuttimeen menevä mutteri). Varaosan piti tulla perjantaina, sitten maanantaina ja nyt tiistaina. Näin Brestiin tehty, ja lyhyeksi suunniteltu, visiitti on venynyt. Nähtäväksi jää tuleeko varaosa tänne lainkaan, mutta päätimme tänään, kun maanantain lupauskaan ei pitänyt, että emme voi jäädä odottamaan sitä ikuisiksi ajoiksi, vaan jatkamme matkaa joka tapauksessa ja yritämme korjausta heti seuraavassa paikassa uudelleen.

Viikonloppu oli siis kalenterissa tyhjää ja ajoimme sellaiset vaivaiset 1100 km vuokra-auton mittariin. Pohjois-Ranskan pienet idylliset kylät, Pierre Huetin Calvados-tila ja hyvä hotelli tekivät vaikutuksen, mutta sitä enemmänkin pysäytti Omaha Beach - ja muut Normandian maihinnousuun liittyneet mestat. Ehdimme parissa päivässä kiertää usean museon, monta maihinnousupaikkaa ja viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, amerikkalaisten sotilaiden hautausmaan.

6.6.1944 on muuttanut Eurooppaa ja voi kyllä vilpittömästi suositella visiittiä näille historiallisille paikoille. Ehkä eniten pysäyttää se, että kaikesta tästä tappamisesta ja kärsimyksestä on aikaa vain n. 70 vuotta. Ja mitä jos uskomattomalla tarkkuudella suunniteltu maihinnousu ei olisi onnistunut, miltä Eurooppa näyttäisi nyt?

Sääennusteet eivät kovin tue nopeaa matkaa kohti Suomea, mutta yritämme käyttää kaikki sääikkunat hyväksemme. Tähtäämme nyt kovaa kohti Kielin kanavaa, mutta joutunemme ottamaan vähintään pari pysähdystä matkalla - sekä ennustetun vastatuulen että miehistönlisäyksen takia.

// Arimo

Yksi parhaista museoista operaatio Overlord:sta (maihinnousun koodinimi)

Antti yli 10 000 amerikkaisen hautasmaalla, jotka menehtyivät vapauttaessaan Eurooppaa.

Omaha Beach, ja realisinen muistomerkki, miten liittoutuneet yrittivät päästä maihin.

Loppukevennys: mitä tapahtuu, kun apukuski klikkaa huolimattomasti navigaattoriin lentokentän silleen "about tyylillä"? Voin kertoa, että autovuokraamoa ei löytynyt kiitoradan metsän puolelta, vaikka kauniisti terminaali ja auton palautuspaikka näkyy kiitoradan takaa. Onneksi on kuitenkin vielä 11 minuuttia aikaa palauttaa auto tankattuna.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti