sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Aaltoja, virtoja, korallia

Aaltoja, virtoja, korallia

Anegadalla on kuulemma pohjoisen Karibian siisteimmät snorklausmestat.

Tästä innostuneena vuokrasimme pyörät ja lähdimme sotkemaan kohti Anegadan pohjoispuolta. Pyöräilyä tuli jotakin vajaa kymmenkunta kilometriä. Koska saari on vain muutaman metrin korkuinen, ei korkeuserot juuri pilaa aikataulua.

Perillä Anegadan pohjoisosissa maisemat olivat jälleen kerran mahtavat: eteen avautui kilometreittäin puhdasta hiekkarantaa. Rannalla oli myös rantabaari, jonka pitäjä, ”White Boy”, opasti meitä snorklauksen suhteen kerrottuamme hänelle aikeistamme käydä tarkastelemassa vedenpohjaa.

Itse asiassa, Antti ja Arimo snorklaavat (=räpylöillä, maskilla ja snorkkelilla). Allekirjoittanut yleensä vain maskittaa (=samaa touhua mutta vain maskilla, välillä tosin uimakenkien kanssa). Tähän mennessä jokaisessa paikassa on pärjätty ilman räpylöitäkin, myös näiden riuttojen väleissä.

White Boy ilmoitti heti kärkeensä, että tänään pitäisi juoda kaljaa eikä käydä snorklaamassa. ”Today is rough.” Totesi meidän kuitenkin näyttävän kovakuntoisilta kavereilta (en tiedä mistä?), joten uskoi homman pysyvän näpeissä.

 Asia liittyi voimakkaaseen pohjoisesta tulevaan suureen mainingiin, joka aiheutti pientä päänvaivaa snorklauksen suhteen. Ensiksikin suuret aallot sekoittavat vettä. Tämä ei tee mitenkään erityisen hyvää veden näkyvyydelle. Toisekseen suuri aallokko tekee melkoisia virtauksia koralliriuttojen ja rannan lähettyville.

Virtaukset yleisesti ottaen pyrkivät painamaan rannasta lähtenyttä uimaria takaisin rantaan aaltojen mukana. Nämä virrat eivät ole mitenkään vaarallisia pois lukien jos aallon mukaan lähtee surffaamaan ja sattuu lyömään päänsä rantakiville. Hankalamman tilanteen muodostavat pienet välit koralliriutoissa. Näistä väleistä vesi nimittäin karkaa pois riuttojen sisäpuolelta takaisin valtamereen odottaen jälleen uutta aaltoa joka työntää jälleen lisää vettä rannan ja riutan väliin (rip current).

Rip current virtaukset voivat olla melko voimakkaita ja työntävät kohti avomerta. Yllättäen juuri näistä riuttojenväleistä löytyy kaikkea mielenkiintoista katseltavaa. Anegodan pohjoisrantaa asuttavat useat eri hailajit, sting rayt, kilpparit ja kymmenet eri kalalajit. Koralliriutan reunoissa on melko siistejä korallikivestä muodostuneita pieniä luolia sekä onkaloita. Lisäksi mestoilta voi löytää hummereita, rapuja, simpukoita ja kotiloita. Kotilot ovat hauskoja elukoita, joihin olemme törmänneet usein.

Kotiloita voi syödä. Yksi tapa on laittaa pyydystetty kotilo pakastimeen pariksi päiväksi, jolloin se on helppo vetää ulos kuorestaan. Tämän jälkeen kotilo pitää perata. Kotilo voidaan laittaa monella eri tavalla, mutta Karibialla eräs tapa on pistää se keitettynä blenderin läpi ja tarjoilla palasina.

Kovien virtausten vuoksi tällä kertaa snorklaaminen kävi enemminkin uintitreenistä kuin maisemien katselusta.

Virrassa uimisesta tuli mieleen eräs vesipalloharjoitusleiri Unkarissa joskus vuosituhannen alussa. Kävimme yhtenä vapaapäivänä eräällä rannalla, jonka ohi virtasi joki. Joen virtaus oli melko voimakasta, joten valmentaja heitti porkkanan seuraavan päivän aamutreenien vapaaehtoisuudesta: uikaa joen uimarannan välillä olleet kaksi uimapoijua vastavirtaan ja seuraavana aamuna ei tarvitse olla vedessä kasilta. Poijujen väli oli ehkä jotakin 200 metriä. Homma onnistui, vaikka touhussa menikin melko kauan…

Täällä taasen aluksi piti uida kunnolla merille, jotta pääsi noin 3-5 metrin syvyyteen aaltojen ylitse. Tämän jälkeen oli syytä kuitenkin jossain kohtaa ruveta jarruttamaan huomatessa, että okei nyt vauhti alkaakin kiihtymään – virran suunta vaihtuu. Rip currenttin (merelle vievään virtaan) kohdalla melkeinpä kannattaa uida rannan suuntaisesti, sillä virtaus ei yleensä ole hirvittävän leveä ja sivuttaissuuntainen uinti virtaan nähden on muutenkin paljon tehokkaampaa kuin suoraan vastavirtaan paineleminen (kuten Unkarissa jo huomattiin).

Anegadalta lähdimme kohti Jost Van Dyken saarta.

Heti ankkuroiduttuamme seurasimme tuleeko eteemme uusi pelastusoperaatio: näimme muutaman varttuneen ihmisen uiskentelevan kauas veneestään. Nämä suuntasivat suoraan avomerelle! Piiiiiitkän uintireissun päätteeksi palasivat kuitenkin aivan muina ihmisinä takaisin veneelleen.

Täältä matka jatkuu kohti Dominikaanista tasavaltaa, jonne on muuten useamman päivän reissu.
 -ossi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti