perjantai 7. marraskuuta 2014

Into Thin Air

Into Thin Air

Törmäsimme melkoiseen puristibrittiseiloriin aiemmin Madeiralla.

Kyseinen herrasmies oli kiertelemässä maailmaa ja suuntaa myös Karibian lämpöön ja sieltä Tyynelle valtamerelle. Kaiken lisäksi hän on kokonaan yksin liikenteessä.  Kaverilla oli jotkin Yacht Clubin pippalot Madeiralla, joten hän joutui tulemaan Madeiralle ”aivan liian aikaisin”. Tämän vuoksi tyyppi meinaa käydä pyörähtämässä vielä ennen Karibialle lähtöä Azoreilla ja palaa sitten Kanariansaarille. Kyseessä on sellainen 2000 NM pyörähdys, yksin.

Tämä tyyppi on muuten täysin normaali verrattuna ruotsalaiseen Göran Kroppiin. Tästä kaverista on pakko kirjoittaa hieman, sillä häntä hehkutetaan kahdessa kirjastostamme löytyvässä kirjassa!

Sain työkaverilta (kiitos Hanna!) Into Thin Air -kirjan, joka on loistavasti kirjoitettu selviytymiskertomus Mount Everestillä myrskyyn joutuneiden retkikuntien ja yksittäisten kiipeilijöiden selviytymisestä täysin käsittämättömissä olosuhteissa. Kirjan tapahtumat osuvat samaan aikaan, jolloin Veikka Gustafsson kiipesi Everestille ilman lisähappea ja oli myös kirjan tietojen mukaan avustamassa myrskyyn ja ongelmiin joutuneita retkikuntia.  

Göran siis on muun ohella vuorikiipeilijä. Hän halusi kiivetä Mount Everestille merenpinnasta käyttäen pelkästään omaa voimaa. Muiden matkustaessa Everestille lentokoneella ja autolla taikka helikopterilla, Göran päätti pyöräillä Tukholmasta vuoren juurelle (n. 13 000 kilometriä). Muiden kantaessa kevyitä päiväreppuja Sherpojen kantaessa kaiken muun tavaran, Göran kantoi kaiken itse. Tämän lisäksi hän kulki vain omia reittejään. Ja palasi myöhemmin pyörällään Tukholmaan. Toisessa kirjassamme Veikka Gustafsson kertoo hänen ja Göranin jutelleen niitä näitä Veikan kiivetessä valmiisiin turvaköysiin kytkettynä vuoren seinämää. Göran kiipeää muutaman metrin sivussa pelkillä omilla hakuillaan omaa reittiään turvautumatta asetettuihin turvaköysiin. Vielä yksi asia Göranistä: hiihdettyään pohjoisnavalle (vai mihin olikaan) Görania seurasi usean päivän ajan jääkarhu (joka oli valinnut täysin väärän saaliin). Jääkarhun hyökätessä kaveri ampui karhun siihen paikkaan Magnum 44 –pistoolillaan.

Voi olla, että meiltä löytyy vielä enemmän kirjoja joissa Görania pidetään ”sekopäisimpänä tyyppinä mitä kukaan on koskaan tavannut”.

Meillä on asiasta toiseen mielestäni aika mukava kirjasto Dysselissä. Toisin sanoen kirjoja on veneen kirjahyllyt niin täynnä, ettei edes kirjastonhoitaja saisi enää tungettua lisää. Kirjojen absoluuttinen mahduttaminen kirjahyllyyn oli alkureissusta tärkeämmällä prioriteetilla kuin niiden minkäänlainen järjestys. Nyt myöhemmin kirjaston järjesteleminen on ollut kuitenkin jo jonkin aikaa to-do listalla, mutta Arimo sai asian hienosti hoidettua valmiiksi muutama päivä sitten!

Kirjastomme koostuu 150 kirjasta pois lukien veneen manuaalit ja muu virallinen dokumentaatio (sitä ei jaksa laskea). Aloittaen perästä paapuurin puolelta siirtyen styyran puolelle keulan kautta, salongin kirjahylly jakaantuu seuraaviin kategorioihin huomioiden kirjojen vaihtelevan koon ja muodon: purjehdus – juridiikka – laulu – johtaminen – purjehdus (kevyt) – kaunokirjallisuus – sanakirjat – hyttysverkot – satamakirjat – pelit – purjehdus (faktat) – leffat – ensiapu – kalastus – sekalaista – playstation 3 – purjehdus - pleikkapelejä – matkailu & sukellus – luonto ja kaunokirjallisuus – viihde – kaupallinen. 

Tämän lisäksi keulan lukusalista löytyy venelehtiä, Yachting Worldia sekä (jonkin päivän) sanoma –ja talouslehtiä.

Toistaiseksi kaikille veneeseen astuneille on löytynyt mielenkiintoista luettavaa.
-ossi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti