lauantai 7. maaliskuuta 2015

Pohjois-Atlantin Singapore

Pohjois-Atlantin Singapore

Suosittelen vierailua Turks & Caicosilla British West Indiellä. Saaret olivat kertakaikkisen mieleenpainuva kokemus.

Aivan ensiksi on vielä pakko erikseen todeta, että en ole missään en tällä reissulla enkä muutoinkaan nähnyt yhtä kirkasta merivettä. Veden väri oli myös omassa luokassaan.

Ensin vierailtuamme Turkin saarella, näkymä oli melko rennolla elämäntyylillä rakennetusta rakennuskannasta (=hökkeleitä ilman kattoa ja seiniä) päätellen aika lailla Karibiaa. Saarella oli suuri loistoristeilijäsatama, jonka ympärillä pyöri saaren kaikki bisnes. Aiemmin saarelta oli viety suolaa, mutta Bahaman suursuolatuotanto jyräsi Turkin pienemässä mittakaavassa olleen tuotannon jättäen jälkeensä pelkät suolankuivatusaltaat. Turkin saarelle on laskeutunut (vai oliko se tippunut?) myös Apollo NN kuulentomoduuli, joten saarella oli pieni avaruusmuseo.

Snorklaaminen läheisellä riutalla sekä veneen ympärillä oli huikeaa. Vedessä olo tuntui vähän 3d:mäiseltä, sillä joka puolelle näkyi melkeinpä yhtä hyvin kuin veden pinnallakin. Karkea hiekkapohja todennäköisesti aiheutti veden kirkkauden.

Caicosilla on yksi IGY:n satama (IGY on kansainvälinen ketju jolla on tasokkaita satamia ympäri maailmaa), johon saamme ARC2014 kautta alennusta. Satamaan johti muutaman mailin mittainen todella matala väylä, johon saimmekin ensimmäistä kertaa luotsiapua suoraan satamalta. Propsit IGY:lle. Matalimmassa kohdassa väylää veneen kölin ja pohjan väliin ei tainnut jäädä paljoa torstai TS:ää suurempaa väliä.

Itse satama oli kenties parhain vierailluista IGY:n satamista (Rodney Bay, St. Martin, Caicos&Turks). Sataman laidalla oli hieno hotelliresort, jota sataman asiakkaat saivat käyttää vapaasti (gym, biitsi, pool, jne.). Mahtava paikka ottaa muutama hetki ihan rennosti!

Marina oli periaatteessa muutaman riutan reunalle kyhätyssä lahdessa, joten vesi pääsi koko ajan vaihtumaan ja satama-altaassa olikin jatkuva virtaus. Ensimmäistä kertaa missään – satama-altaassa oli myös haita! Näimme useita noin ihmisen kokoisia nurse-sharkkeja hakemassa kalastajilta jääneitä perkuujätteitä.

Koska satama-altaan vesi oli niin puhdasta ja kirkasta että jopa hait viihtyivät siellä, päätimme Antin kanssa pesaista veneen pohjan. Olemme pesseet veneen pohjaa ja vesilinjaa siellä täällä, jotta siihen ei kasvaisi mitään levää. Veneemme pehmeä pohjamaali on osoittautunut aika hyväksi, sillä pohjaan ei hirvittävästi jää mitään ottaen kuitenkin huomioon veden lämpötilan (+26) ja jatkuvan auringonpaisteen.

Tällä kertaa pohjaan ja köliin oli kuitenkin tarttunut jotakin ruohontapaista. Pesusienellä, maskilla ja räpylöillä veneen pohja puhdistui kahteen mieheen aika nopeasti. Koko pohjan kiiltäessä vene näyttää hienolta taas myös veden alta katsastettuna!

Puhtaus ja luonto ovat muuten tärkeä asia paikallisille. Jokaisella rannalla oli suuret plakaatit, joissa kehotettiin jopa olemaan ankkuroimatta, jottei vedenpohja vahingoitu (vaikka pohja siis oli hiekkakiveä). Tämän lisäksi vedessä ei saanut käyttää tavallista aurinkorasvaa, sillä aurinkorasva sisältää muovia. Veden ja paikkojen puhtaudesta päätellen toiminta oli melko onnistunutta.

ARC:ssa osallistuimme tutkimusprojektiin, jossa otimme näytteitä vedestä 500NM välein. Meidän pitäisi saada jollain aikataululla tietoa ottamamme näytteiden muovipitoisuudesta.

Pudottelemme tällä hetkellä kohti Floridaa / Key West mukavassa sivumyötäisessä ja myötävirrassa.

Noin 1000 kilometrin pätkä on jo reippaasti voiton puolella (joku parisataa jäljellä), vaikka saatammekin jäädä ankkuriin ja käydä uimassa jollain autiosaarista. Nämä autiosaaret eivät muuten vissiin kuulu kenellekään. Tai ainakaan meillä ei ole parempaa tietoa kenelle ne kuuluisivat. Ei siis siltä osin ole varsinaisesti tietoa mihin sitä illalla päädytään.

ps. satelliittipaikannusjärjestelmämme (Iridium) on ilmeisesti lopettanut reittimme jäljentämisen nettiin. Asia saattaa liittyä siihen, että olemme olleet nyt pari päivää Kuuban aluevesillä jossa puhelimen paikannusominaisuudet eivät välttämättä toimi. Puhelimen mukaan elämme nimittäin helmikuuta 1944, joten tarkasta paikkatiedosta voi olla turha haaveilla…

ps2. saatiin muuten just dorado.

-ossi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti