maanantai 29. syyskuuta 2014

Portugalin rannikkoa auringonpaisteessa & syvänmeren fisuja

Portugal (Maaseutu) – Portugal (Lähelle Lissabonia; Cascais)

Saavuimme Espanjan pikkukylästä Portugalin rannikolle aika viihtyisään rantakaupunkiin perjantaina. Perinteisten uuden maan kunniaksi otettujen olueiden jälkeen (about eurolla) pyörimme kaupungilla ja kävimme syömässä pienessä perheravintolassa. Meininki Portugalissa näyttää olevan melko rentoa, joskin maltillisempaa kuin Espanjassa.

Jatkoimme heti seuraavana aamuna matkaa kohti Lissabonia, josta Jarno lentää takaisin kotiin Biscayn ja parin viikon lomaseilauksen jälkeen.

Reissumme kesä taisi juuri alkaa. Viimeisen viikon ajan on ollut sellanen reilut 23 tms. astetta ja nyt viimeiset päivät aivan hellelukemia. Muilta osin – ja erityisesti tuulien osalta – meininki onkin paljon vaihtelevampaa. La Corunasta lähdettyämme on tuullut sekä 0 m/s että 15 m/s. Taidettiin tehdä jonkinasteinen matkaennätys kun tuulta oli noin 10 m/s suoraan sivulta yhden aamun verran. Suuremman osan ajasta tosin ei ole tuullut juuri nimeksikään. Kevyimmän mahdollisen tuulen konfiguraatio taitaakin olla pelkkä spinnu. Sillä vene liikkuu jonkin verran, jos tuulta on edes muutama metri.

Kuten jo kirjoittelinkin, aloitimme syvänmeren kalastusuramme Biscayalta. Kvartaalitalouden kärsivällisyydellä totesimme yhteen ääneen, että tähän touhuun on nyt tultava muutos muutaman kalattoman päivän jälkeen. Näinpä kävelimme Portugalissa ensimmäiseen kunnon kalastusvälinekauppaan, jossa kävelimme suoraan myyjän puheille. Myyjä piti meidän aiempaa kalastusta periaatteessa ihan hyvänä, mutta ilmoitti kuitenkin pitävänsä kumisia lureja joita käytämme hieman ailahtelevina - ja lasten touhuna. Myyjän mielestä rehellinen vaappu ja 100 siimaa tuo meille tonnikalaa ja kaikkea muutakin hyvää. Aiemmin meillä oli ollut ehkä 2-3 veneenmittaa siimaa.

Meillä on ennestään jo muoviämpärillinen s/y Elainelta saatuja valtameren kalastusvehkeitä, mutta päätimme investoida rehelliseen Rapalan siniseen suureen kovaan vaappuun, jonka optimi matkanopeus on juuri 5-9 solmua – ainoa koko markkinoilla.
Ja sitten alkoi tapahtua.

Ensimmäisen tunnin jälkeen siimojen laskusta (laitoimme koukullisen puupalikan ”klassikko” ja uuden Rapalan vaapun) meillä oli ensimmäinen fisu Dysselin kannella. Atlantin makrilli oli päättänyt ottaa kiinni klassikkouistimeemme. Makrillista saatiin erinomainen iltapala.

Auringon laskettua ajattelimme pitää uistimia vedessä vielä sen aikaa, että saisimme iltapalamakrillin paistettua. Kesken iltapalakeskustelun kuitenkin Rapalan vaapun hälytysmekanismina ollut kaljatölkki rupesi vispaamaan. Tällä kertaa vaapussa (joka siis oli jossain 70—100 metrissä eli hippasen pitkän matkan päässä) oli isompi fisu kuin kalastettu makrilli. Tällä kalalla ei ollut aikomustakaan tulla veneeseen. Hiljensimme myös vauhtia, jottei se pääsisi karkuun. Antti ja Jarno tekivät Brestissä puoshakaan integroitavan kalakoukun, joka oli päästä tositoimiin tämän toisen kalan yhteydessä. Aiempi makrilli oli tullut melko sovinnolla, joten siihen kalakoukkua ei tarvittu. Veneemme laita on kuitenkin melko korkea, joten kalan ottaminen sitloodaan ei ole ihan helpoimmasta päästä jos kala laittaa täysillä vastaan.

Saimme kuitenkin toisenkin kalan näppärästi sitloodaan. Olimme toivoneet toista samanlaista makrillia (tai jopa tunaa), jotta iltapalasta saataisiin vähän tukevampi.

No, toinen kala oli hai.

Hain tunnisti hyvin selvästi haiksi, koska se näytti aivan totaalisen hailta. Tämä oli kuitenkin pieni mutta aika ärheä kaveri. Meillä on huikea juliste kaloista tällä seudulla. Kyseinen yksilö ei ollut mahtunut siihen, joten haimme tunnistusapua kalakirjasta. Antti piti haille seuraa sillä aikaa kun tunnistimme yksilöä. Hai osoittautui pieneksi sinihaiksi (isompi olisi yli 4 m pitkä). Näitä haita ei voi syödä (jonkun sokeuden tms. haimyrkytyksen vuoksi), joten päätimme irrottaa hain koukusta ja heittää takaisin mereen. Koukun irrotuksessa hai ei kuitenkaan ollut kovinkaan yhteistyökykyinen. Hain kevätjuhlaliikkeet jäivät kuitenkin kakkoseksi suomalaisen miehen niskalenkkiotteeseen, josta vaappu saatiin näppärästi irti ja kaveri mereen. Kyseinen pieni yksilö oli silti kyllä melko häijynnäköinen, vaikka se näyttikin aika hienolta. Kyseiset hait ovat muuten myös hyökänneet joskus ihmisten kimppuun.

Kalastelemme tosiaan kahdella eri siimalla, joissa molemmissa on parikymmentä metriä vahvaa rautalankaa ja n metriä melkein narunpaksuista siimaa (kuulemma pitäisi olla vieläkin paksumpaa). Siimojen lopussa on paksua kuminauhaa n 5 metriä vaimentamassa iskua. Tämä koko hoito menee heittoplokien kautta knaapeille. Heittoplokit oli aluksi kiinni kaidetolpassa, mutta laitoimme ne lisäköydellä Swanin kylkilistaan kiinni. Nautorin kylkilista kestää tunnetusti ”jonkin verran”, joten spinnun skuuttien lisäksi siinä voi muutama fisukin tarvittaessa roikkua. Kuminauhoissa on toisella narulla kiinni tyhjä kaljatölkki, joka kalahtaa kuminauhan kiristyessä. Siima vedetään veneeseen käsivoimin.

Näimme tässä Portugalin rannikolla seilatessa myös melkosta ukonilmaa. Salamoita ja ukkosta riitti parin tunnin ajan. Tähystimme säätutkalla pienehkön ukkosrintaman liikehdintää, jos pystyisimme vaikkapa kiertämään sen. Rintama ei kuitenkaan mennyt varsinaisesti ylitsemme, vaan kiersi noin 6 mailin päästä.

Stoppi Lissabonissa on näin kirjoitushetkellä (kello 0240) jossakin about 60 mailin päässä. Täällä olemme kalastajat sekä me. Elo ilman AIS:ia ei näytä olevan kovinkaan kummoista ja nähtävästi ilman sitäkin on pärjätty aiemmin…-ossi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti