keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Azorit!

Dyssel löysi itsensä takaisin vanhalle mantereelle – Atlantti ylitetty toistamiseen. Faialin saari näkyy edessämme ja sen kaakkoiskurkassa Hortan kylä. Olemme siis vihdoin saapuneet Azoreille!

Tämä legi oli seikkailu!

Merimatkasta tänne tuli pitkä: yhteensä 2230 mpk (n. 4000 km), aikaa kului aika tarkalleen 17 vuorokautta, antaen keskinopeudeksi n. 5,7 solmua, ja jos tästä vähentää sen ajan, jonka olimme "parkissa" keskellä merta odottamassa myrskyn loittonemista, niin tarkempi keskinopeus on n. 6,0 solmua.

Nyt nautimme siitä, että maa jalkojen alla ei heilu eikä koko ajan tarvitse jännittää, millaiseksi sääkartat ovat ehtineet muuttua. Bermudalta meidän vierestä lähteneiden norjalaisten kanssa on sovittu on treffit paikalliseen kuppilaan. Bermudalla meille sanottiin, että olemme tänä vuonna ensimmäinen suomalainen yksityinen vene, joka tekee tämän ylityksen ainakaan Bermudan kautta.

Pitkään laakereilla emme ehdi kuitenkaan olemaan. Edessä on pientä veneen huoltoa ja uudelle legille varustautumista. Pyrimme joidenkin päivien päästä jatkamaan matkaa kohti Euroopan mannerta. Hieman säistä riippuen suuntaamme ehkä ensin Portugalin pohjoisosaan ja sieltä Biscayn ylitse Englantiin – tai jos sää suosisi, niin saattaa olla, että hurautamme suoraan Englantiin tai Ranskaan.

Azoreilla vaihtuu myös Dysselissä miehistöä: Olli jatkaa hieman lomailua Azoreilla hotellissa, Ossi joutuu lentämään takaisin Suomeen, ja Kimmo&Alpo liittyvät Dysselin miehistöön.

Perinteiseen tapaan kuvia on luvassa heti hyvän nettiyhteyden löytymisen jälkeen. Jossain vaihteessa ensi-illan saa toivottavasti myös tällä ylityksellä kuvattu "videopäiväkirja".

Loppuun muutama luku tältä legiltä:
- max. tuuli mittarimme mukaan: 24 m/s
- max. keskituuli: n. 20 m/s
- yli 14 m/s tuuli: lukuisia päiviä
- korkein yksittäinen kohdattu aalto: n. 6,5-7,5 m
- alle 3 metrisessä aallokossa purjehdittu aika: alle 20%
- 3. reivin käyttöprosentti koko purjehdusajasta: n. 45%
- täysin purjein koko purjehdusajasta: alle 10%
- koneella alle 4 m/s tuulessa: n. 200 mpk
- nähty muita purjeveneitä: 0

Erityinen kiitos myös Petrille "inshore-teamiin" 24h sääpäivystyksestä ja onnistuneesta reititysavusta kimuranttien sääjärjestelmien läpi!

// Arimo

1 kommentti:

  1. Mahtavaa! Hieno suoritus vaikeissa olosuhteissa kapteenin johdolla!

    VastaaPoista