torstai 25. joulukuuta 2014

Joululahjaostoksilla

Joululahjaostoksilla

Dysselille hienona naisena kelpaa tietysti vain ja ainoastaan paras.

Tästä syystä joululahjamme ja myös kiitoksemme sekä huomionosoituksemme turvallisesta ja elegantista kuljettamisesta klassikkoswanillemme on uudella designilla oleva kultainen Volvo Pentan kolmilapainen taittolapapotkuri (ei ollut myynnissä timanttisena, valitettavasti..).

Kuten kaikissa hyvissä lahjoissa – ajatus on ehdottomasti tärkein. Tämän ohella muistaminen jää erityisesti mieleen, mikäli sen eteen on nähnyt paljon vaivaa. Useimmat pitävät monella tasolla arkisista lahjoista. Ajatus uuteen potkuriin lähti niin ikään hyvin arkisista asioista, kuten siitä, että olisi mukava päästä veneen kanssa liikkeelle, vanhasta kun oli yksi lapa irronnut.

Projekti uuden potkurin osalta lähti liikkeelle kerätessämme mahdollisimman monta liikkuvaa osaa sekoittamaan pakkaa: 1. Karibialla ei ole oikeaa potkuria 2. Euroopasta potkurin saa tyyliin kun meidän pitäisi olla siellä itsekin 3. Potkurin keskiosa on aivan käsittämättömän kallis 4. Omaa potkuriamme ei enää valmisteta.

Joululahjamme vaivaelementti lienee täyttynyt.

Kukaan ei oikeasti jaksaisi lukea erinäköisistä selvittelyyn ja muuhun säätöön liittyneistä työvaiheista ennen kuin uuden potkurin ostamista voitiin edes harkita, joten tiivistän rankasti: nostimme veneen ylös.

Ylösnoston yhteydessä huomasimme, että potkurin lapa oli pudonnut, sillä yksi potkurin lavan kiinnipitävän tapin sulkijapultti oli katkennut. 6 mm paksu happosesta teräksestä oleva kuusiokolopultti! Asiaa ei auttanut se, että loppu pultista oli jäänyt jengoilleen tähän överikalliiseen pikku palikkaan potkuriakselissa.

Toimintalistalla siis oli: 1. saada potkuri 2. saada potkuriin oikeat pultit ja asennusvehkeet. 3. kaivaa rikkoutunut pultti pois potkurin navasta.

Useiden eri vierailujen jälkeen Volvon Service Center sai hankittua meille oikean potkurin. Oikea potkuri sinänsä oli siinä mielessä väärä, että olisimme halunneet vasemman potkurin, joka siis meille olisi ollut oikea. Oikea vasen potkuri taasen oli hukassa koko uudesta maailmasta. Pitkän tutkimusprosessin jälkeen kuitenkin Volvo vakuutti meille, että moottorimme vaihdelaatikko toimii identtisesti mihin suuntaan tahansa, joten jos vaihdatte ”ainoastaan” potkuriakselin kiertosuunnan, homma toimii.

Jes, potkuriostoksille. Uusi bling bling potkurimme on kultainen ja hienosti optimoitu. Ostamisen jälkeen vehje piti vielä asentaa paikoilleen.

Sopivasti jouluaattona veneemme oli ylhäällä telakalla. Aattoaamu alkoi seitsemän aikaa viiden metrin korkeudella fiinillä telakalla. Kuuntelimme joululauluja samalla kun pohja sai uutta maalia, vanhat anodit lensivät pois ja uusi potkuri saatiin kasattua. Ennen potkurin kasaamista käytiin etsimässä yhtä oikeankokoista pulttia muutaman tunnin ajan. Tätä ennen irrotimme potkurin napasarjan, josta piti saada irti katkennut pultti. Molemmat operaatiot veivät hetken. Napasarjan saimme itse irti, mutta katkenneen pultin irrottamiseen käytimme konsulttia nimeltä Chinaman.  Chinaman muuten hitsasi lähes tuhannen euron hydrogeneraattorin telineeseen myös oikeat hitsaussaumat, jotka näyttivät tällä kertaa todella kestäviltä. Olisi pitänyt alunperinkin teettää koko teline ammattilaisella. 

Potkurin kiinnityksen jälkeen piti enää vaihtaa akselin pyörimissuunta. Asia ei onnistunutkaan vaihteiston puolelta, koska sinne olisi tarvinnut erilaisen kiinnikkeen. Tästä huolimatta onnistuimme vaihtamaan vaihteen kaasukahvan puolelta. Suomeksi siis vaihdoimme vanhan pakin osoittamaan eteenpäin ja uusi pakki on vanha eteenpäin. Homma tehtiin ”näppärästi” veneen taaimmaisessa kolossa, melkeinpä saunalukemissa.

Melkoinen jouluaatto siis – näissä joululahjatunnelmissa on hyvä jatkaa joulua.
Koko potkurisäätö olisi karahtanut karille ilman Volvon innovaatioita vaihdelaatikon osalta. Satuin tämän säädön yhteydessä huomaamaan, että Volvolla taitanee olla tähän liittyviä keksintöjä melkoinen kasa. Hieno juttu!

Toivotamme kaikille oikein mahtavaa joulua ja erityisen mieleenpainuvaa vuotta 2015. Meille vuosi 2014 oli monessa suhteessa erityinen.

Dyssel jatkaa matkaa St. Vincentin ohitse kohti Mystiqueta. Mystique on muuten varmaankin aikamoinen paikka, kysymyksessä on sen 500 asukkaan yhteisomistama saari, jonka operatiivista toimintaa pyörittää yhtiö. Kirjoittelumme jatkunee myös samaan tahtiin ensi vuonna. -ossi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti